Odrůda Pálava

Odrůda Pálava se používá k výrobě bílých aromatických vín. Vznikla v roce 1953 křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích (do Státní odrůdové knihy byla zapsána až v roce 1977).

pixabay.com

Pálava je vysázená především na jižní Moravě - na Mikulovsku a Znojemsku. V roce 1999 představovala výsadba 0,5% všech vinic v ČR, v roce 2010 to pak bylo 1,1% (tedy okolo 180 hektarů). Pro představu - pokud bychom počítali s průměrnou výtěžností okolo 5.000 lahví na hektar, ročně se u nás vyrobí okolo 900.000 lahví, které mohou nést označení této odrůdy. Vzhledem k její popularitě se na trh dostávají i vína, která nesplňují podmínky pro označení - pozor tedy na to, jaké víno kupujete. 

Průměrné stáří vysazených vinic Pálavy je okolo 13-15 let. Je poměrně náročná na polohy, ve kterých je vysázená - potřebuje slunečné a teplé lokality, ve kterých nehrozí výraznější zimní a především jarní mrazy. K životu se probouzí v polovině dubna a dozrává v říjnu, kdy probíhá její sklizeň. 

Má středně velké bobule se světlou, červeno-šedou barvou a oválným tvarem. Sklízené hrozny mají obvykle vyšší cukernatost. Proto jsou vína z této odrůdy obecně řazena mezi sladká a výrazně aromatická. Lze ji ale pomocí vhodných technologických postupů vyrábět také jako suché víno, které si udržuje svůj odrůdový charakter.

Naše vína s odrůdou Pálava