Německá vína

Německo

Víno se v Německu vyrábí především na jihozápadě země, podél řeky Rýn a jejích přítoků, přičemž nejstarší vinice sahají až do římské éry. Víno se pěstuje v těchto 13 regionech: Rheinhessen, Pfalz, Baden, Württemberg , Mosel, Franken, Nahe, Rheingau, Saale-Unstrut, Ahr, Mitteelrhein, Hessische Bergstraße a Sachsen. Přibližně 60 procent německého vína se vyrábí ve spolkové zemi Porýní-Falc, kde se nachází 6 z uvedených 13 oblastí. 

Německo má přes 103 000 hektarů vinic (údaj z roku 2019), což je asi jedna desetina plochy vinic ve Španělsku, Francii nebo Itálii. Celková produkce vína se obvykle pohybuje kolem 10 milionů hektolitrů ročně, což odpovídá 1,3 miliardě lahví a díky tomu je Německo osmou největší vinařskou zemí na světě.

Mírné letní teploty dávají vzniknout vínům s relativně nízkým obsahem alkoholu. Rozmanitost německých vín souvisí především s různorodostí půdních typů a odrůd hroznů.

Škála odrůd pěstovaných v Německu je velmi široká - od „A“ (Acolon) po „Z“ (Zweigeltrebe). Celkem bychom na německých vinicích napočítali téměř 100 druhů odrůd - největší význam z obchodního pohledu má okolo dvaceti z nich - je to především Riesling a Müller Thurgau, v některých regionech také zvaný Rivaner. Tyto odrůdy tvoří téměř třetinu ze všech vinic. Z červených odrůd jsou nejrozšířenějšími Pinot Noir a Dornfelder. Z celkové produkce vín se v Německu vyrobí 2/3 bílých a 1/3 červených vín. V některých oblastech, jako je Mosela, Saar a Ruwer, se téměř výhradně vyrábí odrůdy bílé. Naopak jižní regiony, jako je Württemberg a Baden, mají dlouhou tradici ve výrobě červených vín.

Klasifikace německých vín

  • Tafelwein (stolní víno)
  • Landwein (zemské víno) 
  • QbA - Qualitätswein bestimer Anbaugebiete (vína jakostní)
  • QmP - Qualitätswein mit Predikat (vína s přívlastkem):
          • Kabinett - minimálně 19 stupňů cukernatosti moštu
          • Spätlese - pozdní sběr, minimálně 21 stupňů cukernatosti moštu
          • Auslese - výběr z hroznů
          • Beerenauslese - bobulový výběr 
          • Eiswein - ledové víno - musí se sklízet při min. -7 °C
          • TBA - Trockenbeerenauslese - u nás by se označoval jako výběr z cibéb (bobule jsou již na vinici napadeny botritidou)

Vrcholným označením je VDP - označení asociace výrobců vín z celého Německa, jehož členové musí každoročně obhajovat své členství kvalitou svých vín. Počet členů se pohybuje okolo 200 vinařství, mnoho dalších se snaží do tohoto „klubu vyvolených" dostat. Logo VDP je umístěno na hrdle společně se znakem orlice.

 

Podle obsahu cukru se vína rozdělují na:

          • Suchá (trocken) - obsah cukru je do 4 g/l. Zároveň je ale povoleno označit jako suchá i vína s obsahem cukru až do 9 g/l v případě, že obsah kyselin dosahuje předepsané úrovně. 
          • Polosuchá (halbtrocken) - obsah cukru je do 12 g/l. Zároveň je ale povoleno označit jako polosuchá i vína s obsahem cukru až do 18 g/l v případě, že obsah kyselin dosahuje předepsané úrovně. 
          • Feinherb - na ektiketách se objevuje poměrně často a to i přes to, že to není oficiální kategorie. Její definice nemá jasná pravidla, ale obsah cukru je obvykle na úrovni mezi polosuchým a suchým vínem.
          • Polosladká (semi-sweet) - obsah cukru přesahuje hodnoty polosuchých vín, ale do maximální výše 45 g/l
          • Sladká - všechna vína s obsahem cukru vyšším, než 45 g/l

 

Vybíráme z nabídky Německo