0
0 Kč
Položek v košíku: 0
Přejít do košíku »

Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč

Oblíbené položky
0
0 Kč
Položek v košíku: 0
Přejít do košíku »

Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč

Rakouská vína

Rakousko

Rakouská vína jsou vysoce ceněna jak odborníky, tak samotnými milovníky vín po celém světě. Přestože je tato země známá především jako “Alpská republika”, její rozličné klima a skladba půdního podloží vytváří ideální podmínky pro výrobu vín světové kvality.

Víno se v Rakousku vyrábí již po staletí - první zmínky se objevili již 700 let před n.l. Dnes Rakousko představuje 1% celosvětové produkce - většina vína se spotřebuje na domácím trhu a pouze 30% jde na export (největšími trhy jsou Německo, Švýcarsko a USA).

Celková rozloha vinic v Rakousku je více než 46 000 hektarů, na kterých hospodaří přibližně 23 000 pěstitelů. Nejdůležitější odrůdou je Grüner Veltliner, který pokrývá 37% celkové plochy vinic. 

Díky vhodným klimatickým podmínkám se většina regionů nachází ve východní části země. Vinařské regiony jsou rozděleny do 3 základních oblastí - Niederösterreich, Burgenland a Steiermark. Tyto oblasti se dále dělí na 17 regionů, včetně Vídně a regionu Bergland, se svými 5 regiony (Kärnten, Oberösterreich, Salzburg, Tirol, Vorarlberg).

Rakouská vína smějí nést označení DAC, vycházející z latinského Districtur Austriae Controllatus (Controlled District of Austria), což je zákonem stanovená zkratka pro vína kontrolovaného původu a kvality.

Niederösterreich je největší rakouskou vinařskou oblastí a má celkovou rozlohu vinic 28.145 hektarů. Nejdůležitějšími jsou odrůdy Grüner Veltliner, která reprezentuje 44% celkové produkce, a Riesling. Jižnější oblasti pak nabízí celou škálu dalších odrůd - od svěžích, aromatických bílých vín, přes červená vína ovocného charakteru až po dezertní vína. Patří sem 8 vinařských regionů:

  • Wachau (1,350 ha)
  • Kremstal (2,243 ha)
  • Kamptal (3,802 ha)
  • Traisental (790 ha)
  • Wagram (2,451 ha)
  • Weinviertel (13,356 ha)
  • Carnuntum (910 ha)
  • Thermenregion (2,196 ha)

Burgenland má celkovou rozlohu vinic 13.100 hektarů. Je typický pro své tzv. panonské horké klima (směs mořského a kontinentálního počasí). Je znám pro svá červené vína odrůd Blaufränkisch a Blauer Zweigelt, ale také díky dezertním vínům Beerenauslese a Trockenbeerenauslese, Patří sem 4 regiony:

  • Neusiedlersee (7,649 ha)
  • Leithaberg/Neusiedlersee-Hügelland (3,576 ha)
  • Mittelburgenland (2,117 ha)
  • Eisenberg/Südburgenland (498 ha)

Steiermark má celkou rozlohu vinic 4.633 hektarů a je znám pro svá svěží, elegantní a regionálně typická vína, kde největší zastoupení má odrůda Welschriesling. Patří sem regiony:

  • Südoststeiermark (1,400 ha)
  • Südsteiermark (2,340 ha)
  • Weststeiermark (500 ha)

Oblast Vienna je se svými 612 hektary vinic samostatnou oblastí.

 

Klasifikace rakouských vín:

Wein - toto označení nahradilo “Tafelwein”, neboli stolní víno. 

Landwein - “zemská vína” obsahují již informace o geografickém původů hroznů

Qualitätswein - označení “jakostních vín” se v Rakousku tradičně používá pro víno s označením původu, jimiž jsou výše uvedené vinařské oblasti a regiony. Po splnění předepsaných podmínek, můžou vína v této kategorii nést další označení:

* Kabinett - kabinet vína

* Prädikatswein - vína s přívlastkem, která se dále dělí:

  • Spätlese (pozdní sběr)
  • Auslese (výběr z hroznů)
  • Beerenauslese (bobulový výběr)
  • Eiswein (ledové víno)
  • Strohwein (slámové víno)
  • Trockenbeerenauslese (botritické víno)

 

Rakouská vína se dále dělí podle zbytkového cukru:

  • Trocken (suché) - do 4g/l, maximálně do 9 g/l zbytkového cukru, pokud nejsou kyseliny nižší, než o 2 g/l
  • Halbtrocken (polosuché) - maximální povolená hodnota je 18 g/l zbytkového cukru a to v případě, že obsah kyselin není nižší, než 10 g/l pod touto hodnotou
  • Lieblich (polosladké) - až do 45 g/l zbytkového cukru
  • Süß (sladké) - nad 45 g/l zbytkového cukru

Vybíráme z nabídky Rakousko