Schiopetto

Friuli
Schiopetto
Schiopetto

Vína z vinařství Schiopetto

O vinařství Schiopetto

ALESSANDRO ROTOLO

Historie vinařství Schiopetto se datuje do roku 1970 na vinicích v okolí Arcibiskupského paláce v Caprivě, které zdejší církev pronajala Mariovi Schiopettovi. Mario vinice kompletně zrekonstruoval, mnoho let využíval, aby se nakonec, po mnoha odkladech v roce 1989, staly jeho majetkem.

K Mariově úsilí se postupně připojily i jeho děti - Maria Angela, Carlo a Giorgio. V dubnu 2014 přešel podnik do rukou rodiny Rotolo (majitelé vinařství Volpe Pasini), která má v úmyslu zachovat neporušenou Mariovu filozofii. 

K vinařství v současné době patří 30 hektarů Cru vinic v Capriva, Zegla, Pradis a Oleis. 

Vína se vyrábějí a skladují v moderních sklepích původní budovy, které se dočkalo své rekonstrukce v roce 1990, kterou Mario realizoval podle vlastního návrhu. Stavba je uprostřed vinic a jako jeden z mála sklepů na světě je zcela obklopena vlastními vinicemi. Jde o moderní sklep “lidského rozměru”, navržený tak, aby byl efektivní a technologicky vyspělý, s cílem získat nejlepší výsledek z hroznů po pečlivé práci na vinicích. V srdci sklepa se nachází tzv. Mariova místnost - místo, které je v Itálii opravdu výjimečné. Zde probíhá rozmnožování autochtonních kvasinek za pomoci nejmodernější technologie. Uvnitř této místnosti, stavebního kamene filozofie celého vinařství a jeho výrobního procesu, se množí kvasinky pro každý druh vína, které se následně používají k zahájení procesu fermentace. 

Francouzská elegance, německá technologie, hrozny z Friuli - to je základ “stylu Schiopetto".

Pro Schiopetto musí být bílé víno především elegantní a rafinované, ale zároveň musí jasně a přesně vyjadřovat vlastnosti odrůdy a terroiru. Z toho vyplývá, že nerezová ocel je při výrobě ve sklepě, kromě nejmodernější technologie, hlavním výrobním elementem.