Odrůda Merlot

Merlot je klasická odrůda pro výrobu červených vín - a to jak jednoodrůdových, tak se používá do cuvée s jinými odrůdami. Svůj název získala pravděpodobně ze slova “merle” - francouzským názvem pro “kosa”, který svojí barvou připomíná barvu hroznů Merlotu. 

pixabay.com

Merlot je jednou z hlavních odrůd pěstovaných v Bordeaux (vedle odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot) a má zde největší rozlohu vysazených vinic. Také v ostatních vinařských zemích je jednou z nejpopulárnějších odrůd a jde tak celosvětově o jednu z nejvíce vysazovaných odrůd - v roce 2015 měla třetí největší výsadbu s rozlohou 266.000 hektarů. Z této celkového rozlohy je téměř polovina Merlotu ve Francii (kde je větší i než známější Cabernet Sauvignon), za ní následuje Itálie (zde je na 5 místě).

Ačkoliv je Merlot pěstovaný po celém světě, můžeme mluvit o dvou základních stylech: 

 - Bordeaux styl - “tradiční” zpracování odrůdy Merlot znamená dřívější sklizeň hroznů tak, aby v hroznech zůstalo dostatek kyselin. Výsledkem jsou středně plná vína, s nižším obsahem alkoholu, s čerstvým a ovocným charakterem. 

 - Mezinárodní styl - tento styl vín je rozšířený hlavně mimo Bordeaux, i když v poslední době se prosazuje i v tomto regionu. Hrozny se sbírají později po dosažení plné zralosti. Vína mají výraznější inkoustovou až purpurovou barvu, plnější chuť s vyšším obsahem alkoholu, jemnými výraznými tříslovinami a patrnými tóny švestek a ostružin.

Díky své jemnosti, šťavnatosti a faktu, že dozrává relativně brzy, je Merlot populární a často využívaný k výrobě cuvée s odrůdou Cabernet Sauvignon, která dozrává naopak později a má tak vyšší obsah tříslovin. 

Naše vína s odrůdou Merlot