Do prosseca zdarma zbývá: 1 200 Kč
Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Do prosseca zdarma zbývá: 1 200 Kč
Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Do prosseca zdarma zbývá: 1 200 Kč
Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Reputaci světového lídra ve výrobě vín nemá Francie náhodou – pěstování vinné révy se francouzští vinaři věnují již po staletí. Věnují pozornost i těm nejmenším rozdílům mezi víny z různých poloh, vinic nebo regionů. Francie je tak stále jedním z nejvýznamnějších výrobců vín různých stylů a kvalitativní úrovně ze stovek unikátních apelací po celé zemi.
Vinohradnictví existovalo ve Francii staletí před začátkem dobývání světa Římany. Ale právě až Římané měli na svědomí začátek pěstování vína napříč Francií ve vinařských oblastech, které známe dodnes. Francie má desítky původních odrůd vinné révy, z nichž se mnohé staly populárními po celém světě – jmenujme například Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir nebo Sauvignon Blanc.
V průběhu středověku se římskokatolická církev stala hlavním udržovatelem vinařských tradic. Mniši v Burgundsku objevili, že jednotlivé typy půdního podloží, místní klima, profil terénu a vinařské techniky významně ovlivňují kvalitu a chuť výsledného vína. Svými experimenty zjišťovali, ze kterých tratí, vinic nebo regionů vznikají nejlepší vína - zrodila se tak myšlenka na vytvoření francouzského systému značení vín.
V následujících stoletích se ve Francii kvalita vína rapidně zlepšovala - vinaři se učili novým technikám ve správě vinic, zpracování hroznů a fermentace. Rostla i mezinárodní reputace a tak se postupně zvedalo i množství vyrobených vín. Růst se zastavil v polovině 18. století, kdy se z Ameriky do Evropy dostal škůdce vinic jménem Phylloxera. Ta zničila více než polovinu vinic v prestižních oblastech jako například Bordeaux. Jediným řešením bylo vytrhat celé vinice a znovu je vysadit novými, roubovanými na americké podnoží, které se vůči Phylloxera ukázalo jako odolné.
Velký zlom a krok vpřed přišel v roce 1935 vytvořením systému Appellation d'origine contrôlée (AOC). Francouzská vláda zavedla pravidla, jaké hrozny lze pěstovat v daných oblastech nebo jakým způsobem musí být jednotlivá vína vyrobena tak, aby mohla být označena názvem dané apelace. Systém AOC dal spotřebitelům potřebné informace o víně, které kupují. Díky AOC systému se také plošně zvýšila kvalita francouzského vína. Ostatní vinařské země následně začali zavádět podobné systémy.
Mezi nejdůležitější patří tyto regiony:
Kategorizace a značení francouzských vín