Španělská vína

Španělsko

Španělsko je jedna velká vinařská země - se svými 1,2 miliony hektarů je největším vinařským územím v Evropě. Z pohledu produkce vína se řadí na druhé místo, mezi první Itálii a třetí Francii. 

Po celé zemi najdeme velké množství původních odrůd - více než 400 druhů. Nicméně 88% produkce vína pochází pouze z 20 nejrozšířenějších odrůd – například červených Tempranillo, Bobal, Garnacha nebo Monastrell, u bílých je to pak Albariño, Airén, Verdejo, Palomino nebo Macabeo.

Mezi hlavní vinařské oblasti patří Rioja a Ribera del Duero (známé produkcí vín odrůdy Tempranillo), dále Jerez de la Frontera (domov fortifikovaného vína Sherry) Rías Baixas v severozápadní oblasti Galicie (známá svými bílými víny vyrobenými z Albariño) a Katalánska, které zahrnuje vína typu Cava a oblasti produkující tiché víno v Penedès a Priorat.

Klasifikace španělských vín

Nejčastěji se setkáme s označením DO (Denominazión de Origien), které bychom mohli přirovnat k francouzskému AOC nebo italskému DOC. V oblasti Rioja existuje vyšší stupeň klasifikace DOCa (Denominazión de Origien Calificada), která náleží přibližně třiceti vybraným regionům s kontrolovanými podmínkami výroby.

Některé regiony označují kvalitu podle doby a způsobu zrání - Crianza, Reserva a Gran Reserva. Označení těchto kategorií se v jednotlivých regionech může lišit.

Crianza - vína zrají minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi. Vína této kategorie z oblasti Rioja a Ribera del Duero zrají v sudech minimálně 12 měsíců.

Reserva - vína musí zrát nejméně 12 měsíců v dubových sudech, 12 měsíců v tancích a minimálně 12 měsíců v láhvi. Někteří výrobci ale nechávají vína zrát déle. 

Gran Reserva - vína zrají minimálně 5 let - 24 měsíců v dubových sudech a poté 3 roky v láhvi. I zde platí, že výrobci dobu zrání prodlužují. 

U španělských vín se označuje sladkost jako Brut (u sektů), Seco (suché), Demiseco (polosuché), Abocado (polosladké) a Dulce (sladké).

Vybíráme z nabídky Španělsko