Volpe Pasini

Friuli
Volpe Pasini
Volpe Pasini
Volpe Pasini
Volpe Pasini
Volpe Pasini
Volpe Pasini
Volpe Pasini

Vína z vinařství Volpe Pasini

O vinařství Volpe Pasini

Alessandro Rotolo

Volpe Pasini leží v samém srdci regionu Colli Orientali del Friuli. Historie tohoto vinařství sahá až do 16. století, což z něho dělá jedno z nejstarších v severovýchodní Itálii.

V 70. letech minulého století bylo Volpe Pasini jedním z vinařství, které nabídlo vína z Friuli nejenom zbytku Itálie, ale také celému světu. V té době změnili filozofii - z výroby vín základní kategorie (typických pro tento region) na vína vyšší kvality, po kterých byla poptávka hlavně na mezinárodních trzích (zvláště v USA a Německu).  V současné době vyváží Volpe Pasini 50% své produkce do zahraničí a to přes síť svých partnerů, jejichž obchodní vazby jsou i přes 30 let staré. Pozice vinařství je pevnější a konkurenceschopnější než kdy v historii, a to hlavně díky ochotnému přístupu k inovacím a moderním trendům. Díky tomu se Vople Pasini stalo jedním z nejdůležitějších vinařství v regionu Friuli.

K vinařství Volpe Pasini patří 52 hektarů vinic, z nichž polovina je pro bílé odrůdy a polovina pro červené. Rozkládají se v nejlepších oblastech regionu Colli Orientali del Friuli, na kopcích Togliano a Prepotto. Půda, podloží vinic a unikátní mikroklima přispívají k výrobě hroznů unikátního charakteru. Ve sklepě pak díky starým tradicím a moderním technologiím vznikají vína mimořádné kvality. Z celkové produkce se ve vinařství se vyrobí 60% bílých a 40% červených vín.

U bílých vín je dodržována přísná redukce hroznů s cílem zachovat vysokou aromatickou eleganci vín. Také je použita technika kryomacerace, díky které mají vína výraznější strukturu. U červených vín je cílem vyrobit výrazná vína s vlastním charakterem. Toho se snaží dosáhnout v průběhu vinifikace pečlivou extrakcí tříslovin. Proto je proces macerace poměrně dlouhý.  

V komplexu vinařství, o rozloze 20.000m2, se nachází stoletý park, malá vinice s odrůdou Ribolla Gialla a také původní Villa Volpe Pasini, která byla vybudována v roce 1596. Po dobu své historie byla klasickou zemědělskou usedlostí, od druhé poloviny 20. století se zde věnují pouze výrobě vína.

Zrání vín v sudech probíhá v nádherném prostředí místní „barriquiery“, která je srdcem vinařství. Zrají zde výjimečná červená vína, která vznikají díky „projektu Merlot“ z 90. let minulého století – projekt navržený za účelem zvýšení povědomí o kvalitě červených vín v regionu, který je známý vynikajícími bílými víny. Vína zpočátku drsná a tvrdá, postupem doby zrání ve správných dřevěných sudech, získají jemnou strukturu a bohaté aroma.