0
0 Kč
Položek v košíku: 0
Přejít do košíku »

Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč

Vybíráme víno k dezertům

Dezerty - mohou zpříjemnit závěr večeře. Velmi často k nim žádáme o kávu. Správně vybrané víno podpoří a zvýrazní chuť obou dvou - dezertu i vína. Jak si ale správně vybrat? 

unsplash.com

Existuje několik základních parametrů, které před výběrem vína musíme vzít v úvahu

1/ obsah kyselin - vína s vyšší kyselinou se lépe hodí k ovocným dezertům, kterém mají přirozeně vyšší obsah kyselin. 

2/ intenzita - čím výraznější a chuťově intenzivnější máme dezert, tím intenzivnější víno volíme

3/ sladkost - sladkost vína by měla být vyšší, než sladkost podávaného dezertu

Dále je dobré hlídat pravidlo, že čím tmavší dezert máme, také víno bychom měli volit tmavší. 

Vybrali jsme základní dezertové varianty a k nim kategorie vhodných vín:

 - pudinky a lehké vanilkové dezerty - dezerty i vína jsou chuťově jemné, lehké a máslové. Volíme bílá vína s lehce vyšší zbytkovým cukrem, šumivá vína v kategorii Demi-sec nebo italské Asti.

 - dezerty typu Crème Brûlée - k bohatý a chuťově výrazným dezertům volíme vína typu Sauternes, nebo odrůdy Semillon, Sauvignon Blanc a Muscadelle s vysokým zbytkovým cukrem.

 - ovocné koláče - dezerty, jejichž základem je ovoce jako jablka nebo hrušky, případně doplněné o koření, jako je třeba skořice. Vybíráme sladší bílá vína typu Sauternes, vína s vysokým obsahem zbytkového cukru nebo šumivá vína z Champagne. Dobrou volbou mohou být i plnější vína odrůdy Riesling (s různou úrovní sladkosti) - má většinou vyšší obsah kyselin a dobře si tak s těmito dezerty poradí. 

 - karamelové a čokoládové dezerty - jedná se o tmavší, bohaté nebo karamelizované dezerty. Při výběru vína se zaměřte na červená vína s vyšším obsahem cukru, portská vína nebo Grappu. 

 - dezerty z tmavé čokolády - pro čokoládové dorty nebo moussy volíme víno, které podpoří jejich výraznou, hořkosladkou chuť. Dobrou volbou bude portské víno nebo výrazná, plná a kořenitá červená vína typu australského Shirazu. 

 - krémové dezerty typu Tiramisu - dezerty s kávovou příchutí se dobře kombinují například s vína Sherry v kategorii Cream nebo portská vína stylu Ruby.

Pokud si ale nejste výběrem stále jisti, univerzální volbou bude ovocnější portské víno - ideálně poslouží portské stylu Ruby. Můžete také podávat ledová vína, která jsou v podstatě sami o sobě dezertem. 

Toto jsou pouze příklady možných kombinací s vybranými kategoriemi dezertů. Neexistují ale žádná pevná pravidla pro spojení vína a dezertů. Vyberte prostě víno, které máte rádi - snažte se spojit chutě, které by k sobě mohli jít.

Naše vína párovatelná s dezerty

Facebook

Instagram