Doyard-Mahé

Champagne
Doyard-Mahé

Vína z vinařství Doyard-Mahé

O vinařství Doyard-Mahé

Carole Doyard

Vinařství Doyard-Mahé leží v samém srdci „Côte des Blancs“. V roce 1927 ho založil Maurice Doyard, který byl současně spoluzakladatelem CIVC (Comité Interprofessionnel du vin de Champagne) – organizace sdružující pěstitele a výrobce vín v Champagne). Jeho pravnučka Carole je již čtvrtou generací, která pokračuje v rodinné tradici.

„Côte des Blancs“ leží v těsné blízkosti města Epernay. Na jižním okraji Côte de Blanc leží krásné město Vertus, které je známé svými vinicemi v kategorii 1er Cru. Na rozloze 564 hektarů vinic najedeme pouze odrůdu Chardonnay – odrůdu, ze které se vyrábí vína známá svojí finesou, elegancí a aromatickou silou.

Carole na svých 6 hektarech vinic (90% Chardonnay, 10% Pinot Noir) pěstuje hrozny se stejnou vášní, jako její praděda Maurice, děda Jean a otec Philippe. Svá vína vyrábí pouze z odrůdy Chardonnay, Pinot Noir je použit pouze na výrobu Rosé. Ročně vyrobí okolo 50.000 lahví.

Všechny kroky při pěstování hroznů a vinifikaci jsou prováděny tradičními postupy. Po lahvování zůstávají vína ve sklepích Moulin d'Argensole – sídla, ve kterém od roku 1952 Doyard-Mahé vyrábí svá vína. Sklepy mají ideální teplotu okolo 12°C – vína zde musí ležet zákonem stanovenou dobu, tedy 15 měsíců, z toho 12 měsíců na kvasných kalech. U ročníkových vín Millésimes jsou to minimálně 3 roky. V případě Doyard-Mahé je doba zrání vín v lahvích o mnoho delší – 3 roky v případě neročníkových vín, 4-6 let u ročníkového vína.