Vybíráme víno k sýrům

Víno a sýry - skvělé a velmi často využívané spojení. Sýrů a vína je ale tolik, že určit správnou kombinaci může být obtížné. Jednoduchým pravidlem může být, že vína a sýry z jedné oblasti by měli být ve společné harmonii. Také není pravidlem, že se k sýrům hodí pouze červená vína - i s bílými a šumivými lze vytvořit zajímavé kombinace.

Je v zásadě správné kombinovat společně vína a sýry stejné intenzity a komplexnosti. I v tomto případě platí, že tučnější sýry vyžadují vína s vyšší kyselinou. Slanější sýry zase dobře doprovodí vína se silnějším tělem a nižší kyselinou. Pro opravdu výrazné nebo hodně slané sýry pak volte vína s vyšším zbytkovým cukrem.

unsplash.com

Pojďme si rozdělit sýry do základních skupin a vybrat k nim vhodná vína. 

Měkké sýry

Jsou to například brie, ricotta nebo camembert. Jde o krémovější typ sýrů s vyšším obsahem tuku. Vybíráme proto bílá vína s dobrou kyselinou z chladnějších oblastí, jako je Rakousko nebo Francie. Z červených volíme komplexní vína s plným tělem. Zde můžeme také párovat se šumivými víny v kategorii extra brut.

Příklady vhodných vín:

 - červená vína - lehčí až středně plná vína odrůd Pinot Noir, Cabernet Franc nebo Barbera

 - bílá vína - Chardonnay nebo Riesling

 - šumivá vína - Crémanty nebo Champagne

 - dezertní vína - portská vína typu Ruby nebo Sauternes

 

Tvrdé sýry

Mluvíme zde o sýrech jako Parmigiano-Reggiano, Pecorino nebo Cheddar. Bývají pikantní, s pevnou strukturou a někdy až jemně nasládlé. Jde o kategorii, kde se kombinace s vínem hledají nejsnadněji - bylo by asi těžké najít vína, která opravdu nejdou zkombinovat. Stejně je ale potřeba vzít v potaz složitost, výraznost a sílu daného sýru. Kromě klasických vín můžeme zvolit také fortifikovaná vína. Nade všemi možnostmi jsou červená vína se středně plným tělem tou nejlepší a “nejbezpečnější” volbou.

Příklady vhodných vín:

 - červená vína - středně plná až plná vína odrůd Sangiovese, Corvina, Merlot nebo Montepulciano

 - bílá vína - Chardonnay, Grüner Veltliner nebo některá španělská vína

 - dezertní vína - portská vína

 

Sýry s modrou plísní

V této kategorii sýrů již párování vyžaduje více pozornosti, protože jde velmi často o sýry s výraznější aromatikou. Patří sem sýry jako Gorgonzola nebo Roquefort. Zde platí důležité pravidlo - vína s vyšším zbytkovým cukrem jsou vhodnější, než suchá vína. Sladkost ve víně pomáhá zmírnit slanost sýrů a dodává jim smetanový charakter. Také se dobře hodí k dezertním fortifikovaným (portským) vínům.

Příklady vhodných vín:

 - bílá vína - sladší bílá vína, jako jsou sauternská vína nebo vína odrůd Riesling a Gewürztraminer

 - dezertní vína - sladká plná vína, jakou jsou portská a sherry

 

Aromatické sýry

Tyto sýry jsou již lehce vyzrálé a mají svoje typické aroma. Chuť je často jemnější a delikátnější než vůně, kterou se prezentuje. Proto dbejte na správný výběr vína - pravě zmíněná jemnost může být často přebita výrazným vínem. Z bílých vín volíme suchá a dobře strukturovaná vína, z červených jsou ideální vína s vyšším ovocným charakterem. 

Příklady vhodných vín:

 - červená vína - středně plná vína odrůd Pinot Noir, Merlot nebo Malbec

 - bílá vína - suchá vína odrůd Pinot Grigio, Gewürztraminer nebo Sauternes

 

Čerstvé sýry

Jde o měkké a jemné sýry, které jsou nejlepší jako mladé a čerstvé. Tyto sýry, většinou bez tvrdé slupky a často slané, jsou oblíbenou součástí salátů (teta nebo kozí sýr) a základní ingrediencí pro výrobu pizzy. Jemný sýr vyžaduje jemné víno, v této kategorii sýrů volíme spíše vína bílá. Sýry s výraznějším aroma (jako jsou kozí) dávají příležitost vínům s plnějším profilem.

Příklady vhodných vín:

 - bílá vína - suchá vína se středně plným tělem odrůd Pinot Grigio nebo Sauvignon blanc

 - červená vína - lehčí vína s nižším obsahem tříslovin, kde při výrobě nebylo použito dřevěných sudů.  Volte například z odrůd Pinot Noir, Gamay nebo Barbera

 - šumivá vína - volíme vína v kategorii brut, můžou být i růžová.

Naše vína párovatelná se sýry