Vinařství Kadrnka

Mikulovská podoblast
Vinařství Kadrnka
Vinařství Kadrnka
Vinařství Kadrnka
Vinařství Kadrnka
Vinařství Kadrnka

Vína z vinařství Vinařství Kadrnka

O vinařství Vinařství Kadrnka

Jindřich Kadrnka

Rodinné vinařství Kadrnka se nachází ve vinařské obci Březí u Mikulova v blízkosti Pavlovských a Dunajovských vrchů. Jindřich je se svou rodinnou již čtvrtou generací, která v práci ve vinařství pokračuje.

Jeho nejdůležitějším profesním krokem bylo, když v roce 2001 nastoupil do vinařství Mikros-vín Mikulov. Poté byl u vzniku vinařství Galant, odkud po dvou letech, v roce 2009, odešel do Vinařství Volařík. Zde pracoval až do roku 2015. Nějaký čas pak strávil i prací v Rakousku, kde se učil hlavně přístupu k vinařství a vinicím. Toto všechno mu přineslo cenné zkušenosti a umožnilo pozvednout rodinnou tradici na dnešní úroveň. A chce rozhodně ještě víc!

V současné době obhospodařuje 11 ha vinic v Mikulovské podoblasti na úbočí Dunajovských kopců, jednom z nejteplejších míst na Moravě. V Březí se jedná o viniční tratě Liščí vrch a Ořechová hora, v Dobrém Poli trať Staré a v Mikulově trať Za Turoldem. Všechny vinice jsou řízeny v duchu integrované produkce, mají kolem 5 500 keřů na hektar a produkce je jedna lahev vína z révového keře.

Při výrobě vína klade Jindřich důraz na veškeré práce ve vinici. Minimalizuje chemické zásahy, vyznává šetrný přístup ke keři, hroznu a vínu celkově. Snaží se produkovat kvalitní zralý hrozen. Jen tak si může být jistý tím, co od něj můžeme očekávat při dalším zpracování. Významný podíl ručních prací a rozumné zatížení keře, s průměrným výnosem okolo dvou kilogramů hroznů na hlavu, dává vzniknout velmi kvalitní surovině.

Ve sklepě víno co nejšetrněji bez zbytečných zásahů a vstupů dotváří. Bílá vína vyrábí v nerezových tancích a dřevěných sudech. Výhledově plánuje i betonová vajíčka. Dřevěné sudy na bílá vína jsou z francouzského a slavonského dubu a akátu. Červená vína z odrůdy Merlot vyrábí ve dvou řadách.

Základní Merlot leží v sudech 12 - 18 měsíců a do prodeje jde po 2 letech. Merlot Reserva je pak po ročním ležení v betonových vajíčkách přesunut na 12 - 18 měsíců do dřevěných sudů a do prodeje jde nejdříve po 3 letech.