Abbazia Monte Oliveto

San Gimignano, Toscana
Abbazia Monte Oliveto
Abbazia Monte Oliveto
Abbazia Monte Oliveto
Abbazia Monte Oliveto
Abbazia Monte Oliveto
Abbazia Monte Oliveto

Vína z vinařství Abbazia Monte Oliveto

O vinařství Abbazia Monte Oliveto

Když se vydáte po starobylé Via Francigena, po cestě středověkých poutníků směřujících do Říma, dosáhnete jednoho z nejunikátnějších a nedotčených měst v srdci Toskánska, San Gimignano. Právě zde - uprostřed vinic, olivovníků a staletých dubů - leží Fattoria Abbazia Monte Oliveto. Dnešní vinařství vděčí za své jméno opatství postavenému v roce 1340 olivetskými mnichy, kteří si jej vybrali jako ideální místo pro pěstování vinných hroznů a oliv.

Kouzlo tohoto téměř pohádkového místa učaroval rodině Zonin, která se v roce 1982 rozhodla na tomto místě pořídit “kousek historie”. Dnes Fattoria Abbazia Monte Oliveto sestává z 35 hektarů půdy, z nichž 20 je věnováno pěstování původní odrůdy Vernaccia, 10 hektarů je osázeno olivovníky a 5 hektarů starých cypřišů.

Vinařství vyrábí výhradně vína Vernaccia di San Gimignano - první víno v Itálii, které získalo status Denominazione di Origine Controllata (DOC - v roce 1966) a které později, v roce 1993, získalo vynikající uznání Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).

Dnešní vinařství, které je vybudováno zcela v podzemí a jehož barvy jsou v dokonalé harmonii s barvami okolní toskánské krajiny, bylo postaveno v roce 2011. Právě zde - za použití tradičních technik - se zpracovávají hrozny z vlastních vinic.

Proces vinifikace vína Vernaccia di San Gimignano se řídí jednoduchými pravidly tak, aby se do výroby dostala pouze kvalitní surovina: ruční sklizeň, přesun hroznů do lisu gravitací - bez použití pump, jemné lisování a neustálá kontrola teploty během fermentace. Zrání vína Vernaccia probíhá v nerezových tancích, zatímco La Gentilesca částečně zraje v dubových sudech o objemu 225 litrů.