Do prosseca zdarma zbývá: 1 500 Kč
Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte
prosecco zdarma
Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Do prosseca zdarma zbývá: 1 500 Kč
Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Portugalsko patří mezi tradiční výrobce vín v Evropě. Svoji reputaci si místní vinaři vybudovali výrobou portských vín, nicméně v posledních desetiletích se stále více prosazují tichá vína z různých regionů po celém Portugalsku.
Historie výroby vína začala již v dobách Římské říše, o “moderní historii” můžeme mluvit od začátku obchodu s Anglií po roce 1703. V roce 1758 zde také vznikl jeden z prvních regionů na světě - Região Demarcanda do Douro v povodí stejnojmenné řeky, dnes znám jako region Douro (Douro Valley).
V Portugalsku jsou dnes také dva vinařské regiony zapsané ve Světovém dědictví UNESCO - je to již zmiňovaný region Douro a ostrov Pico, který je součástí Azorských ostrovů.
V Portugalsku se pěstuje velké množství odrůd (přes 250 druhů), proto se mu také přezdívá “vinařský herbář Evropy”. Většina odrůd je lokálních a v jiných světových regionech se s nimi nepotkáme. Za hlavní odrůdy jsou považovány Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cão, Tinta Roriz nebo Tinta Barroca. Nejdeme zde ale také odrůdy jako Tinta Amarela, Bastardo, Rufete nebo Alvarelhão.
Z bílých odrůd jsou to například Alvarinho, Boal, Moscatel de Setúbal, Viosinho, Verdelho, Malvasia Fina nebo Rabigato.
V posledních letech se ale stále častěji objevují také mezinárodní odrůdy, jako Cabernet Sauvignon z modrých odrůd nebo Sauvignon blanc a Chardonnay z odrůd bílých.
Celé Portugalsko se dělí mnoho vinařských regionů, kde mezi nejznámější a nejvýznamnější patří Douro Valley. Dále jsou to například regiony Alentejo, Vinhos Verdes, Dão, Bairrada, Bucelas, Colares, Carcavelos, Setúbal, Algarve, Madeira nebo Tejo.
Apelační systém byl v Portugalsku vytvořen o více než 200 let dříve než ve Francii. Jeho současná podoba je:
Portská vína
Samostatnou kategorií vín v Portugalsku jsou “portská vína”. Jde o takzvaná vína “fortifikovaná” - jejich výroba má jasná pravidla a jejich dodržování je pravidelně kontrolováno příslušnými vinařskými úřady.
Hrozny na portská vína se pěstují v regionu Douro, který se nachází cca 120km východně od Porta. Podle starého zákona se hrozny smí pěstovat pouze zde, víno ale musí zrát právě ve Vila Nova de Gaia. Vyrábí se ze 4 hlavních odrůd - Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz. Jejich lisování v dřívějších dobách probíhalo šlapáním ve velkých kamenných nádobách, dnes se klasicky lisuje mechanickými lisy. Po vylisování následuje fermentace a to až do okamžiku, kdy neprokvašený cukr dosáhne požadované hladiny. V tomto okamžiku je do vína přidáno vinné brandy - čirý destilát s vysokým obsahem alkoholu, vyrobený speciálně pro tento účel. Jeho kvalita i přidané množství významně určují konečnou kvalitu výsledného vína.
Z tohoto “základního” vína vznikají dva typy portských vín - Tawny a Ruby. Jde o stylem rozdílná vína, která díky dalšímu způsobu a době zrání získávají odlišný charakter.
Portská vína se tak rozdělují do několika kategorií. Podle barvy a stylu je dělíme na:
Další dělení je podle stylu a stáří vína: