10. března 2025

Gastronomické okénko

Gastronomické okénko
Gastronomické okénko
Gastronomické okénko
Gastronomické okénko
Gastronomické okénko
Gastronomické okénko

Milé dámy, vážení pánové,

Po delší době jsme zpět s naším pravidelně nepravidelným “gastronomickým okénkem”, ve kterém přinášíme naše osobní zkušenosti s kombinací vína s jídlem. A že se nám tu toho přes zimu sešlo zajímavého….

Začneme z lehka - tedy lehkým, dobře pitelným vínem “Il Disperato” Bianco, Trevenezie IGT (vinařství Buglioni). Podávali jsme ho s klasickým italským krémovým risotto připravené na bílém víně (stejné víno v risotto jako ve sklenici).

Dalším „chodem“ je chobotnice s rajčaty a parmazánem. Plnější chuť „Frammento“ Orvieto Classico DOC (vinařství Decugnano dei Barbi) se k tomu skvěle hodila. 

Třetí chod je naopak běžnou součástí naší gastronomie - roláda z krůtího masa ve spojení s bramborovým pyré s lanýži. Ve spojení s Gavi del Comune di Gavi Monterotondo „Poggio della Rupe“ DOCG (vinařství Enrico Serafino) vás rozhodně nezklame. 

A proto, že je venku stále zima, je prostor i na červené víno. Klasický italský tatarák se velmi dobře snoubí s kultivovaným Brunello di Montalcino DOCG (vinařství Ridolfi) nebo s vínem „Kreda“ IGT, Grand Cru, které je vyrobené ze 100% odrůdy Refosco (vinařství De Stefani).

Na závěr přidáváme tip na blížící se jaro a lehký oběd na terase. Víno Vivia, Toscana DOC (vinařství Le Mortelle / Antinori) ja na takové počasí ideální - navíc se jeho plnější chuť s vyšší kyselinou perfektně snoubí například risotto s krevetami. 

Dobrou chuť

Váš Simply Wines Team :-)