13. srpna 2021

Návštěva vinařství Fattoria Aldobrandesca

Návštěva vinařství Fattoria Aldobrandesca
Návštěva vinařství Fattoria Aldobrandesca
Návštěva vinařství Fattoria Aldobrandesca
Návštěva vinařství Fattoria Aldobrandesca
Návštěva vinařství Fattoria Aldobrandesca

Naše cesta do Itálie nás zatím zavedla do vinařství Cantina Toblino, dále do vinařství Le Mortelle a odtud jsme pokračovali do malého vinařství Fattoria Aldobrandesca. 

Aldobrandesca se nachází v jižní části toskánského regionu Maremma a stejně jako Le Mortelle i toto vinařství patří rodině Antinori. 

Cesta sem není rozhodně “přímá” a je celkem mimo klasické turistické trasy, nedaleko historického města Sovana. Není divu, že také místní příroda je stále poměrně “divoká”, ale o to zajímavější, právě díky malému turistickému zájmu. 

Po dlouhé cestě jsme dorazili do vinařství, které rodina Antinori získala v roce 1995. Vinice jsou vysázené na tutovém podloží a obklopují budovu vinařství. 

Na vysvětlenou - tuf je druh horniny ze sopečného popela, který byl vyvržen během sopečné erupce a postupem času se spojil do jednotné masy. 

Právě toto podloží bylo důvodem, proč sem rodina Antinori věnovali svoji pozornost. Jsou totiž přesvědčeni, že je ideální pro pěstování dvou odrůd - Aleatico a Malbec. 

Malbec je obecně pro italské vinařství novou odrůdou, která zde není téměř vůbec rozšířena. O to více je kvalita vína Vie Cave, vyrobené právě z této odrůdy, opravdu překvapující.

Další pěstovanou odrůdou je Aleatico - tato odrůda, na rozdíl od Malbecu, je tradiční a původní místní odrůdou. Vyrábí zde z ní jednak dezertní červené víno s vyšším zbytkovým cukrem, ale hlavně úžasné, prémiové růžové víno s jednoduchým názvem “A” - víno, které nemá svou kvalitou v Itálii obdoby a také po světě bychom této kvalitě a kategorii našli jen velmi málo “konkurentů”. 

Produkcí ne příliš velké vinařství dává vzniknout vysoce kvalitním vínům, která stojí za naši pozornost - jsou to:

"A" Rosato, Toscana IGT

Vie Cave, Toscana IGT

Aleatico, Sovana DOC Superiore

Absolvovat poměrně klikatou cestu do Fattoria Aldobrandesca nebylo snadné, rozhodně to ale stálo za to.

Další kroky na naší italské cestě vedly zpět na sever - ale o tom zase příště.

Váš Simply Wines Team :-)