Do prosseca zdarma zbývá: 1 500 Kč
Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte
prosecco zdarma
Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Do prosseca zdarma zbývá: 1 500 Kč
Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
I Sodi di San Niccolò je jedním z italských vín, pro které se vžilo označení „Supertoscana“.
První ročník byl vyroben v roce 1977. Od té doby získalo víno mnohá ocenění - například:
- v roce 1988 bylo „I Sodi“ prvním italským vínem zařazeným do hodnocení TOP100 od Wine Spectator (s ročníkem 1985)
- v roce 1989 pak tento výsledek zopakoval s ročníkem 1986
- víno získalo titul „Nejlepší červené víno Itálie“ - poprvé v roce 2013 a poté znovu v roce 2016
- pyšní se hodnocením jako například: 99 bodů od Falstaff, 97 bodů od Decanter a mnoho další dle ročníků.
Víno se vyrábí výhradně z původních lokálních odrůd: 85% Sangioveto a 15% Malvasia Nera. Hrozny se sbírají pouze ručně a to v první polovině října. Po šetrné přepravě hroznů v malých přepravních boxech (minimalizace porušení hroznu) a přísné selekci hroznových kuliček, následuje 7 denní fermentace v nerezových tancích (pro každou odrůdu odděleně). Poté probíhá 20 denní macerace se slupkami. Začátkem ledna (v následujícím roce po sklizni) se víno „ukládá“ k 30 měsíčnímu zrání do barikových sudů (50% je nových). Po tomto období se víno přesune do betonových tanků, kde čeká na lahvování. V lahvi pak ještě zraje dalších 8 měsíců.
Víno je charakteristické vysokou intenzitou a hustotou, také elegantní texturou sladkých a hedvábných tříslovin. Díky výraznější kyselině je víno svěží, má dlouhý a vytrvalý závěr.
Víno je již připravené k okamžité spotřebě, je ale vhodné k dalšímu zrání v lahvi.
Vinař | Castellare di Castellina |
---|---|
Region | Itálie |
Oblast | Toscana |
Podoblast | Toscana IGT |
šumivé/tiché | Tiché |
---|---|
technologie | 30 měsíců zrání v dubových sudech |
ročník | 2021 |
objem láhve | 0,75 l |
dekantace | Ano |
počet lahví v kartonu | 6 |
procento alkoholu | 14 % |
---|---|
obsah cukru | Suché |
Odrůdy | Sangiovese, Malvasia Nera |
Párování | Zvěřina, Hovězí, Sýry |
Vinařství Castellare di Castellina bylo založeno v 70.let minulého století, v období nazívaném „renesance italského vinařství“. Vzniklo díky iniciativě Paola Paneraie spojením 4 usedlostí: Castellare, Casalle, San Niccolò a Le Case. Za dobu své historie se jeho vína dostala na přední místa…
Více o vinařství »